joi, 4 aprilie 2013




             MUSACA CU LEGUME




       


              Ingrediente :

       1 kg cartofi 
      0,300  kg ciuperci 
      2 morcovi 
      0,300  kg ciuperci 
      ceapa verde , usturoi verde 
2 linguri de bulion
      chimion,nucsoara rasă (opţional)


    
     Sos bechamal:


250 ml lapte gras

1 frunză de dafin

1 ceapă mică

1 rămurică de pătrunjel prospăt
4 boabe de piper negru
20 grame de unt gras 
1 lingură de făină
1 vârf de cuţit de nucsoara rasă (opţional)


                Preparare   sos :
      Puneţi la fiert, la foc mic ca să nu se afume sau să dea în foc, laptele cu  pătrunjelul, foaia de dafin, ceapa şi boabele de piper.
După ce laptele a fiert cinci minute la foc mic luaţi vasul de pe foc, strecuraţi-l şi lăsaţi-l deoparte să se răcească.
     Topiţi untul  într-o tigaie. Adăugaţi făina, amestecaţi-o cu ajutorul unui tel şi lăsaţi-o să absoarbă untul. Nu o ţineţi pe foc mai mult de 5 secunde pentru că nu trebuie să se rumenească sau să-şi schimbe culoarea.
   Turnaţi laptele aromat treptat peste făină amestecând continuu până îl încorporaţi tot într-un sos lucios. Săraţi-l discret.
    Taiati legumele julien   sotatile in   putin ulei , se condimenteaza cu chimion ,nucsoara si sare  , apoi adaugati bulionul  si le mai lasati  5 minute. Se taie cartofi  felii subtiri  si incepeti asamblarea in staturi : un strat de cartofi ,unul de legume  si unul de sos  si asa pana la cand ultimul strat care trebuie sa fie  de cartofi pe care il  acoperim cu sos si cascaval razuit .
   Se baga la cuptor pentru 40 minute  la 180 de grade.