marți, 30 aprilie 2013




        COZONAC   FLOAREA CU CACAO

 inspirata  de la Laura Laurentiu



                                                               Ingrediente:
                                                               1 kg faina 
                                                     25 grame  drojdie proaspata 
                                                               400 ml lapte 
                                                              4 linguri zahar 
                                       2 lingurite amestec coaja  lamaie ,portocala si lime
                                                            100 grame unt 

                                    Pentru unplutura: 50 grame cacaua si 5 linguri de zahar  


                Se cerne faina  si facem maiaua. Pentru maia  se incalzeste putin laptele  si se adauga drojdia frecata cu zaharul  ,amestecul de coaja  lamaie , portocale si lime  si 2 linguri faina .





       Se lasa sa creasca putin ,dupa care se trece la framantat ,adaugand untul topit ,dar caldut peste aluat si se famanta pana nu se mai lipeste de mana. 


            Se lasa la crescut  cca 1 ora . 

       Se intind   5 foi  . 




         Se pune prima foaie si se intinde uniform pe ea umplutura  in strat subtire si tot asa se pun 4 foi in total , a cincea foaie se intinde se ruleaza si se formeaza un melc  .








       Se taie foile in 4, apoi in opt  si se face o crestatura pe mijloc prin care se introduce varful cozonacului  si se trage ca la minciunele. Capetele celelalte se unesc  si in mijloc se pune melcul pentru a le lega ca o floare.


       Se lasa la dospit cca 30- 40 minute ,se unge cu ou si se baga la cuptorul preincalzit pentru 40 minute la 180 grade.