duminică, 30 martie 2014

SUFLEU DE CIOCOLATA


    Un desert cu un aspect banal, dar cu un gust divin care cucereste prin miezul cremos, inecat in ciocolata. Se spun ca este un desert riscant, chiar daca la prima vedere nu cere perfectiune.
    Cum sa nu te indragostesti de un soufflé? Mai ales daca e dulce si mai ales cand are ciocolata. E un desert cu cate un pic din toate deserturile bune: putin din partea pufoasa a unui pandispan, o bucatica din crusta tare a unei briose, o parte din textura cremoasa a unei budinci si intensitatea gustului unei brownie. Pana nu strapungi cu lingurita si ajungi la mijlocul aproape lichid nu intelegi cata savoare si placere poate sa iti aduca un soufflé. Sub crusta ridicata de caldura cuptorului se ascunde un strat umed de blat si apoi un lichid fierbinte plin de cacao.
Din frumusetea de sufleu pe care o vezi crescand in cuptor, in cateva minute dupa ce l-ai scos-o afara se transfroma intr-o ruina. Partea pufoasa se dezumfla si scade dramatic, parca sa iti faca in ciuda. Sa nu iti pese de aspect! Asa trebuie sa arate, cu coaja usor crapata, prabusit in vas.
Cea mai mare teama e ca nu va creste si recunosc ca la prima portie facuta am pazit cu sfintenie geamul cuptorului rugandu-ma sa nu ma dezamageasca. Pentru asta am aflat ca e important sa ungi bine cu unt formele in care urmeaza sa coci sufleul. Sunt fie unele speciale, fie ce ai la indemana in bucatarie: cesti, castronele, cani. Si inca un secret esential! Atunci cand umpli fomele lasa 2 centimetri pana la margine ca sa eviti varsarea continutului in timp ce se umfla.



                                                                       Ingrediente :
                                                                      4 albusuri
                                                                     2 galbenusuri
                                                                     50 gr zahar
                                                                     50 gr unt
                                                                 100 gr ciocolata amaruie de buna calitate
                                                                       2 linguri de faina si esenta de vanilie


      Am descoperit ca imi place la fel de tare sufleu rece ca atunci cand e fierbinte. Ba chiar mi s-a parut mai bun asa cazut, cu ciocolata moale din mijloc transformata intr-un ganache. Ideal, insa, e sa il servesti fierbinte, in maxim 10 minute dupa ce a fost scos din cuptor, ceea ce il face un fel pretentios de preparat pentru ca ai nevoie de un timing perfect.
Si pentru nimic in lume nu  se deschide usa cuptorului pana cand nu se scurge timpul!

Se  topeste ciocolata la baine-marie. Se da deoparte si se amesteca in ea galbenusurile .
     Se bate albusurile cu un praf de sare (sau o lingurita zeama de lamaie) pana cand capata consistenta unei spume tari. Se adauga si cele 2 linguri de zahar si continua ,pana cand spuma se intareste si devine lucioasa.
    Se amesteca un sfert din albusurile batute spuma in bolul cu ciocolata topita si incorporeaza bine. Se adauga si restul de albusuri cu grija, fara sa se amestece prea repede, pentru a pastra consistenta pufoasa si se adauga faina.
  Se incinge cuptorul la 200 grade ,se pozitioneaza gratarul in mijloc si unge cu unt 6 forme de sufleu sau cescute (de 230ml). Se tapeteaza-le interiorul cu unt si se  aseaza  pe o tava si tine-le la frigider pana cand compozitia e gata.
 
      Se  umple formele/cestile unse anterior pana cu 2 cm inainte de margine. Se sterge cu degetul marginea.In tava am pus apa calda . Se pun la cuptor pana cand suprafata se intareste (si chiar se crapa la unele dintre ele). Mijlocul va fi insa cremos. Nu se  tin mai mult de 15 minute.
   Se servesc imediat ce au fost scose din cuptor, pudrate cu zahar si decorate cu coji de portocala sau frisca.

                                                             Simplu si delicios....