duminică, 9 martie 2014

APERITIV CU MORCOVI

          Aceasta reteta participa la provocarea " BUCATAR CURAJOS " lansata de AMA IN BUCATARIE .Gazda lunii MARTIE 2014 pentru reteta sarata este RAMONA PINTEA  ce ne-a propus aceasta minunata reteta .Este foarte gustoasa.


INGREDIENTE
-morcovi
-usturoi
-patrunjel
-telina sau coriandru
-ulei de masline
-otet
-sare si piper

               Morcovii se curata si se taie rondele mai groase, se fierb in apa cu putina sare ,cca 10 minute.Se stercoara.Dupa ce s-au racit ,se taie usturoi marunt peste ei,sare,piper,patrunjelul si telina sau coriandru  tocata marunt ,ulei de masline si otet dupa gust.                    Se serveste pe paine prajita ,fie unsa cu unt sau pateu. 



                                                                         Simplu si delicios...



duminică, 23 februarie 2014

FURSECURI CU CIOCOLATA

Un desert usor , care arata foarte bine.... 

                                                                       Ingrediente pentru 80 buc
                                                                                   5 oua 
                                                                                 o cana zahar 
                                                                                  o cana ulei
                                                                                un plic  de amoniac
                                                                                22 linguri de faina 
                                                                     esenta vanilie si 2 plicuri  zahar vanilinat 
                                                                              400 gr ciocolata  si 50 ml lapte
                                           Se bat ouale cu zaharul se adauga treptat uleiul  se adauga faina si esenta  si amoniacul stins in putin otet.Se pune cu lingura in forme  si se da la cuptor la 220 grade pentru cca 15 minute.

                                       Ciocolata se topeste pe bain marie cu laptele si fursecurile se trec prin ea, se poate da si prin alune tocate . 





Simplu si delicios....




miercuri, 5 februarie 2014

BUDINCA CU PAINE SI UNT


       Pentru mine dintre deserturile cele mai simple acesta este desertul suprem,are tot cei mai bun :lapte ,stafide ,unt ,paine si multa ,multa vanilie si chiar un strop de dragoste.Sunt sigura ca acest desert era facut si de mamele voastra atunci cand erati mici ,acestui desert nu ii trebuie nimic mai mult este delicios asa ,incercati si veti vedea....


                                                                          Ingrediente :
                                                       o paine (daca se poate de vatra )de doua zile 
3 oua 
esenta vanilie si un pliculet zahar vanilinat 
1 l lapte 
6 linguri zahar +2 linguri pentru caramelizat 
 250 gr margarina sau 200 gr unt
200 gr stafide


Se taie painea in felii si apoi in baghete de 4-5 cm si se aseaza frumos in tava 
se pune 150 gr margarina sau unt taiat cubulete printre bucatile de paine .
Se pune zaharul 2 linguri la caramelizat ,intre timp in laptele caldut se adauga 
stafidele sa se hidrateze.Cand zaharul s-a caramelizat se adauga 100 gr margarina ,amestecand pana la topirea acestuia   si se toarna peste 200 ml lapte .Se adauga cele 6 linguri de zahar si se lasa la fiert  pana se topeste caramelul, se raceste .
                              Dupa ce s-a racit se amesteca   cu ouale ,laptele si se toarna peste paine 

se da la cuptor pentru cca 30 minute la 220 grade
si asta-i tot....





Simplu si delicios...

luni, 3 februarie 2014

BACLAVA

        Pentru mine baclava este o aminitre frumoasa a anilor de facultate ,cand in pauze sau dupa orele de curs mergeam cu prietenele in Piata 1 Mai si langa piata la etaj era o cofetarie cu prajituri delicioase, dar prajitura pentru care noi facem drumul era  baclavaua . Pana acum nu am incercat sa fac nicioadata ,dar azi pentru ca sunt in concediu si sunt relaxata, sunt dispusa sa incerc...


                                                              Ingrediente:
                                                               300 gr nuci 
                                                            un pachet foi de placinta 
                                               o sticluta esenta vanilie si doua pliculete zahar vanilinat
                                                             200 gr margarina 
                                                             400 ml apa 
                                                             300 gr zahar 
                               Se topeste margarina si se toaca nucile .Se unge tava  si se pun doua  foi de placinta unse cu margarina si apoi nucile si tot asa pana se finalizeaza nucile.
                                    Cu un cutit bine ascutit se formeza patratele 
                                    si se da la cuptor la 220 grade pentru cca 15 minute 
                              intre timp se pune apa cu zaharul pe foc si se fierbe pana se face un sirop 
                                  Dupa 15 minute se scoate tava si se adauga siropul  in care am amestecat esenta de vanilie  si se mai lasa cca 5 minute in cuptor.
                            Este foarte buna sa fie consumata a doua zi ,dar cine mai are rabdare.

                                                           Simplu si delicios...

duminică, 26 ianuarie 2014

PLACINTA CU BRANZA SARATA

Iubesc placintele si din acesta cauza sunt mereu in cautarea retetei perfecte de foi pentru placinta ,acesta reteta este minunata si doresc sa o impartasesc  si voua cei ce  cititi acest blog  si va multumesc.




Ingrediente:
2 oua 
160 gr iaurt 
14 linguri de ulei 
30 gr drojdie
1kg faina 

                                  Din oua ,drojdie ,iaurt si 7 linguri de ulei se face un aluat  nu prea tare 
                                 7 linguri de ulei se amesteca intr-un bol cu 4 linguri de faina 
                                Din aluat se intinde o foaie care o ungem cu compozitia  de ulei cu faina 
                                o rulam si o lasam 15 minute  la temperatura camerei 
                                            se intinde si se poate umple cu orice doriti ,
                                                  eu am dorit sa fie cu branza sarata.


                                                                    Simplu si delicios....

TOCANA CU FILE DE PESTE

Dupa porc si sarbatorii o tocana usoara de peste este ideala.



                                                    Ingrediente pentru 4 portii :
                                                        1 kg file de peste 
                                                              4cepe 
                                                          un morcov
                                                         ardei grad 
                                                      300 ml suc de rosii 
                                                     o lingurita boia iute 
                                                    piper , nucsoara  si oregano
                                                   
       Se toaca ceapa si morcovele  julien 
                                                  se taie pestele in bucati de 3-4 cm
                                         se inabusa ceapa si morcovele  intr-o lingura de ulei
                                        impreuna cu condimentele ,sarea si sucul de rosii
                           cand s-au inmuiat se adauga pestele  si se acopera cu un capac , se lasa
                                      la foc mic cca 15 minute  si este gata .

Simplu si delicios...

joi, 23 ianuarie 2014

TURTA DULCE

Ce poate fi mai bun decat  turta dulce de casa,un desert usor de facut si ieftin.


                                                                    Ingrediente:
                                                                 un ou si un albus 
                                                                  500 gr faina 
                                                                   125 ml apa
                                                                  50 gr unt topit
                                                          o lingurita scortisoara  
                                                          o lingurita nucsoara 
                                                      o lingura de zahar si 260 gr zahar
                                                        o lingurita bicarbonat de sodiu 
                                                         3 linguri zahar pudra
 
                                    O lingura de zahar se caramelizeaza si se stinge cu 125 ml apa


                                    dupa care se adauga 260 gr zahar  , scortisoara si nucsoara ,dupa s-a dizolva zaharul se ia de pe foc si se adauga 150 gr faina si se amesteca bine cu un tel 
                                                          sa nu formeze cocoloase 
                                          se lasa la racit si se amesteca cu restul de faina .
                                      Se fac gogosi de marimea unei nuci si se baga la cuptor la 200 grade pentru 15-20 minute.
                             Se bate albusul bine cu 3 linguri de zahar pudra  si se da prin el turta dulce fierbinte.
Simplu si delicios....