sâmbătă, 20 aprilie 2013



    RATATOUILLE




               
                                                                      Ingrediente :

    un dovlecel 
o vanata 
2 cepe 
4 fire de usturoi verde 
un ardei rosu 
un ardei galben
200 grame ciuperci 
morcovi 
telina
4 cartofi
2 linguri bulion
patrunjel,sare ,piper


         Se taie ceapa julien si impreuna cu usturoiul se soteaza in putin ulei,intre timp  se taie celelalte   legumele in bucati egale ,dar  mai mari  si se pun peste ceapa in urmatoarea ordine :morcov, telina ,ardei ,vanata ,dovlecel, ciuperci si cartof.

          Se soteaza  toate legumele si se adauga putina apa atat cat sa acopere legumele, se da focul mic si pune capacul , se lasa la fiert pentru cca 12 minute  ,se adauga bulionul si se mai lasa la fiert inca 10 minute .
Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se adauga patrunjel tocat marunt .





POGACELE





         Azi este sambata, zi de odihna si un prilej bun sa stam impreuna in jurul mesei si sa  savuram ceva bun ...




              Ingrediente  :

300 grame jumari de porc 
1 kg faina 
drojdie 
300 grame branza  veche  de capra 
150 ml apa calda 


             Se toaca jumarile marunt sau se pot da prin masina de tocat . Se cerne faina si se adauga drojdia dizolvata in apa  calduta  ,jumarile tocate si branza se framanta pana se leaga toate ingredintele si se lasa la dospit cca 30 minute .

      Dupa ce s-a dospit dublandu-si volumul  se intinde cu sucitorul ,dar  nu prea subtire si se taie cu  o forma mica (pogaci inseamna  imbucaturi).Nu pun sare intrucat branza este  foarte sarata.




Se pun in tava se introduc  in cuptorul preincalzit la 220 grade , pentru  cca 15 minute .
Sunt delicioase...

joi, 18 aprilie 2013



VARZA  DULCE CALITA CU PUI 






Ingredinte :
 500 grame varza 
carne de pui 
ceapa verde si 2 lingui de bulion 
piper ,foi de dafin 


 Se caleste varza  in putin ulei . Se rumeneste puiul  si se  adauga ceapa 
tocata  si bulionul .Se pune peste varza calita si se lasa la fiert cca 20 minute,  condimentandu- se cu sare ,piper si foi de dafin .








 PRAJITURA  DELICIOASA   CU TREI CREME 




                  Nu este o prajitura complicata ,este foarte delicioasa  asa cum am numit-o ,dar iti trebuie o mare virtute si anume   RABDARE  ,care nu este virtutea mea forte ...



Ingrediente :
 5 galbenuri
100 grame ciocolata alba 
100 grame ciocolata amaruie 
400 ml fanta 
100 grame biscuiti 
400 ml lapte 
50 grame unt
8 linguri de zahar 
un pliculet de gelatina
un plic de budinca de vanilie

Si acum sa incepem          : biscuiti se zdrobesc bine si se adauga  cu untul  topit cu 3 linguri de zahar ,se amesteca  pana se formeaza o coca ,pe care o punem in mod egal in forme ,presand bine,ca in imagine si se lasa la frigider .
          
     Se pune laptele la fiert  si separat se freaca galbenurile cu 3 linguri de zahar  si se adauga in lapte, amestecand continuu ,pana la formarea unei creme .  Se dizolva gelatina in apa rece  cca 10 minute si se adauga peste crema de galbenusuri .     Crema se imparte in doua ,in prima se pune ciocolata alba topita si in a doua se pune ciocolata amaruie topita . Se lasa putin la frigider ,iar intre  timp facem budinca de fanta , comform instructiunilor de pe plic dar doar cu 400 ml fanta  si 2 linguri de zahar. Se lasa sa se racesca putin si se acopera cu o folie alimentara sa nu formeze pojghita  deasupra.
          Acum urmaeza cei mai greu, montarea : se toarna in mod egal in forme crema alba  si se da la frigider pentru circa 40 minute .
        Se scoate si se adauga budinca de fanta  si se niveleaza putin ca straturile de crema sa fie egale ,se da din nou la frigider acum pentru 20 minute .
    Se scoate si se dauga ultima crema cea de ciocolata alba  si iar se baga la frigider acum pentru cca o ora sau chiar peste noapte .avem de astepta dar este delicioasa...




luni, 15 aprilie 2013



   MAZARE CU INIMI  SI  PIPOTE  DE  PUI




 Ingredinte :
  
300 grame mazare congelata 
5 fire de ceapa verde 
300 grame pipote si inimi de pui 
o lingura de bulion 
sare ,foi de dafin ,piper  si marar


            Se curata  pipotele si inimile si se pun la fiert pentru cca  30 minute .Separat se pune apa la fiert  si cand clocoteste se adauga mazare ,aici timpul de fiebere este diferit ,depinzand de mazare .Cat  timp se fierb, se face sosul  se toaca ceapa , se caleste  in putin ulei se stinge cu o lingura de bulion. se adauga mazarea fiarta si  pipotele, se condimenteaza si se mai lasa la fiert cca 10 minute  la sfarsit  se adauga  mararul tocat marunt.


        CIUPERCUTE     UMPLUTE 




                                                                       Ingrediente :

500 grame  ciuperci 
2 fire ceapa verde 
2 fire de usturoi verde 
sare, piper si putin unt


                  Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt ,se soteaza in putin unt ,piciorusele de la ciuperci se scot si se toaca marunt .Se adauga peste ceapa si usturoiul care se  soteaza ,se condimenteaza cu sare si piper .Se aseaza palariile de ciuperci intr-o tava si se umplu cu compozitia  de ciuperci ,ceapa ,usturoi si unt. Se mai pune cate o bucata mica de unt deasupra si se da la cuptor pentru  cca 15 minute.




duminică, 14 aprilie 2013



BRIOSE CU MORCOV SI BRANZA BRIE



Ingrediente :
 2 oua 
6 linguri zahar brun
6 linguri ulei 
7 linguri faina 
un morcov potrivit 
150 ml smantana de gatit 
praf de copt 
50 grame branza brie 
scortisoara



Se sparg ouale si se amestecate cu uleiul pana acesta se incorporeaza ,se adauga zaharul  ,apoi morcovele ras prin razatoarea mica  ,smantana .faina  si praful de copt.Se amesteca bine aluatul are consistenta unei smantani mai groase . Se pun in forma speciala si deasupra se pune cate o bucatica de branza brie.Se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute.
Se lasa se raceasca si se pudreaza cu zahar .